Reklama

AD1A KUBOTA 04.03-04.04.24

Zanikają dzikie rośliny i grzyby

Zanikają dzikie rośliny i grzyby
PAP/jw
26.02.2022, o godz. 13:42
czas czytania: około 2 minut
0

W różnych częściach globu lokalne społeczności donoszą o zmniejszaniu się ilości dzikich jadalnych roślin i grzybów. Główne przyczyny to m.in. zanieczyszczenia środowiska, zmiany klimatu, niewłaściwa gospodarka leśna.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Reklama

AD1B_ARBENA1_01.03.24-01.04.24

Jak informują naukowcy z Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie (ICTA-UAB), na świecie istnieje ok. 7 tys. gatunków jadalnych roślin i 2 tys. grzybów. Choć nie mają one wysokiej wartości kalorycznej, to dla wielu lokalnych mieszkańców są cennym źródłem różnorodnych mikroskładników. To także ważny rezerwuar genetycznej różnorodności i część miejscowej kultury żywieniowej.

Widocznych wiele zmian

Eksperci z Barcelony z kolegami z Wiednia, w ramach większego projektu LICCI (Local Indicators of Climate Change Impacts) przyjrzeli się informacjom dostarczanym przez wspomniane niewielkie miejscowe społeczności korzystające z tego tupu roślin i grzybów.

Daje się zauważyć wiele zmian. Obejmują one występowanie cennych gatunków, a także ich smak, wzrost, jakość i czas dojrzewania. Najczęściej (92 proc.) zgłaszano jednak spadek dostępności.

„Zmiana ta okazała się jednolita w przypadku różnych gatunków roślin i stref klimatycznych. Dotyczyła głównie owoców i warzyw” – donosi współautorka badania Victoria Reyes-Garcia.

„Wyniki te jasno wskazują, że lokalne społeczności w różnych częściach świata są zaniepokojone spadkiem dostępności dzikich, jadalnych roślin i grzybów, które w wielu przypadkach są kluczowym składnikiem diety i podstawą bezpieczeństwa żywieniowego – podkreśla Christoph Schunko, główny autor pracy opublikowanej w piśmie „Global Food Security”. – Dzikie rośliny jadalne nie są zwykle wystarczająco brane pod uwagę w badaniach i regulacjach, ale według naszych wyników poważne potraktowanie miejscowych społeczności może być ważne dla odwrócenia szkodliwych procesów na wczesnym etapie” – dodaje ekspert.

Konieczne wprowadzanie działań ochronnych

Za przyczyny niepokojących zmian naukowcy uznają rolnictwo, złą gospodarkę leśną, rozwój infrastruktury, intensywne zbieranie cennych gatunków, zanieczyszczenia środowiska oraz zmiany klimatu.

Jednocześnie podkreślają, że działania ochronne muszą być dopasowane do danego miejsca, w tym jego specyfiki społeczno-kulturowej, mieć wielostronny charakter i uwzględniać lokalnych mieszkańców.

Inne, niedawne badanie prowadzone w ramach projektu LICCI pokazało zaskakujące informacje na temat wiedzy o jadalnych gatunkach. W czasie prowadzonych na Madagaskarze obserwacji, okazało się, że część wiedzy miejscowej ludności nabywana jest w dorosłym wieku, ale część bardzo wcześnie.

„Dzieci mają rozległą wiedzę i znają inne gatunki niż dorośli. Znają one niespodziewanie wiele dzikich jadalnych roślin, co stoi w sprzeczności z naszym rozumieniem dystrybucji wiedzy w małych społecznościach” – mówi autor tego badania Vincent Porcher.

Dzieci znały przy tym więcej roślin przywiezionych na ich teren, a dorośli specjalizowali się głównie w gatunkach miejscowych. To również może wynikać ze zmian zachodzących w środowisku.

Przyszłe badania powinny więc uwzględniać wiedzę także młodszego pokolenia oraz kobiet – podkreślają naukowcy.

Więcej informacji na stronach:

https://www.alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/218123

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211912421001097?via%3Dihub

Kategorie:

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Ochrona środowiska
css.php
Copyright © 2024